Aankleedkussen.net

De nummer een website over aankleedkussens

Foto door Nyana Stoica op Unsplash

Aankleedkussen afmetingen – formaat – lengte

Door Miranda van Vleuten op 3 september 2018

Aankleedkussens bestaan in tal van uitvoeringen, zowel wat de vulling, de buitenkant als de afmetingen betreft. Sommige aankleedkussens hebben een vulling van eenvoudig katoen, andere hebben dan weer een vulling van PU-comfortschuim die je baby of peuter extra steun geeft.

Op de heel uitgebreide markt van babyspulletjes vind je aankleedkussens waarvan de buitenkant bestaat uit plastic, maar kun je net zo goed aankleedkussens vinden die een zachtere buitenkant hebben. Elk soort aankleedkussen heeft zo zijn voor- en nadelen en de keuze voor een bepaald aankleedkussen zal dan ook afhangen van je persoonlijke smaak. Ga echter wel altijd voor een aankleedkussen met standaardafmetingen. Dat is niet alleen belangrijk om praktischer te werk te kunnen gaan bij de verzorging van je baby of peuter, maar een aankleedkussen met de correcte afmetingen is ook veiliger.

De standaardafmetingen van een goed aankleedkussen zijn ongeveer 70 cm lang, 50 cm breed en 10 cm dik. Heel belangrijk zijn ook de opstaande randen aan weerszijden.

Waarom is de lengte belangrijk?

Geen enkele pasgeboren baby is 70 cm lang. Om zo’n klein hummeltje te wassen, te verschonen of aan te kleden is 70 cm ruim voldoende. Baby’tjes groeien echter als kool en omdat ook peuters nog comfortabel en veilig op het aankleedkussen zouden liggen is een standaardlengte van 70 cm (of zelfs iets langer) echt wel nodig. Koop je aankleedkussen echter ook niet te lang. Als de randen van het aankleedkussen over de commode heen komen verliest het aankleedkussen aan stevigheid en dit kan dan weer tot onveilige situaties leiden.

Ook de breedte is belangrijk

Elke ouder zal het vast wel weten: baby’s en peuters kunnen behoorlijk friemelen als ze gewassen, aangekleed of verschoon worden. Een aankleedkussen met een breedte van minstens 50 cm zorgt ervoor dat niet alleen je actieve spruit voldoende plaats heeft om zich te bewegen, maar maakt het verschonen of aankleden ook voor jou een stuk makkelijker.

Het belang van de dikte van het aankleedkussen

Een comfortabel aankleedkussen heeft een dikte van ongeveer 10 cm en is niet te zacht, maar ook niet te hard. Is het aankleedkussen dunner, dan zal je baby of peuter de harde ondergrond van de commode voelen; helemaal niet comfortabel en bovendien heel slecht voor de tere huid van zo’n kleintje. Een vulling van PU-comfortschuim is omwille van zijn ondersteunende eigenschappen heel comfortabel voor je baby of peuter, maar je kunt net zo goed gaan voor een aankleedkussen met een vulling van katoen of polystyreen.

Opstaande randen voor de veiligheid

Ga zeker altijd voor een aankleedkussen met opstaande randen. Zoals eerder al vermeld liggen heel weinig baby’s en peuters voorbeeldig stil als ze verschoond worden. De opstaande randen bieden extra veiligheid als je kleine spruit zich te enthousiast verzet tegen het uitkleden, het aankleden of het verschonen. Heel belangrijk: hoewel deze randen extra bescherming bieden kan het nooit de bedoeling zijn om je kleintje alleen op het aankleedkussen te laten liggen. Ook als is het maar voor even, besef heel goed dat een ongeluk heel snel gebeurd is!

Miranda van Vleuten

Haar dochter bleef niet stilliggen op de commode. Dus ging ze op zoek naar een goed aankleedkussen. Er was zoveel keuze. Ze maakte veel notities over aankleedkussens. Deze notities vormden de basis van deze blog.