Aankleedkussen.net

De nummer een website over aankleedkussens

Foto door Manuel Schinner op Unsplash

Aankleedkussen giftig?

Door Miranda van Vleuten op 5 april 2019

Negen maanden lang heb je uitgekeken naar de komst van je baby. Eindelijk is dit kleine hummeltje geboren en meteen smelt je hart: je bent vast van plan dit kleine, hulpeloze wezentje zijn hele leven lang te koesteren en te beschermen. Je wilt het allerbeste voor je kleintje en veiligheid is dan ook een prioriteit. Als je kon zou je de hele wereld willen verbeteren om je kindje te beschermen tegen de negatieve en schadelijk invloeden van buitenaf.

Jammer genoeg heb jij dit niet in de hand…. Vandaag de dag worden heel wat producten kunstmatig bewerkt en worden schadelijke producten op grote schaal gebruikt. Wat je als kersverse ouder wel kunt doen is gaan voor biologische producten en ervoor zorgen dat je kleintje met zo weinig mogelijk schadelijke of giftige producten in aanmerking komt.

Welke giftige stoffen kunnen er gebruikt worden?

Baby- en kinderartikelen zijn vaak gemaakt uit kunststoffen. Van nature zijn deze kunststoffen vrij hard. Door toevoeging van zogenaamde ‘weekmakers’ worden deze kunststoffen flexibeler zodat ze voor meerdere toepassingen gebruikt kunnen worden. De gevaarlijkste soort weekmakers zijn ftalaten. Bij intensief en veelvuldig contact kunnen deze schadelijke stoffen in de bloedbaan van je kindje terechtkomen. Het goede nieuws is dat de Europese Unie, de Verenigde Staten en Canada deze ftalaten vervangen hebben door niet-schadelijke stoffen. Het slechte nieuws is dat in sommige Aziatische landen, waar heel wat baby- en kinderartikelen tegen heel scherpe prijzen vervaardigd worden, deze wel nog toegelaten zijn.

Kan een aankleedkussen giftig zijn?

De meeste Europese en Amerikaanse producenten van baby-en kinderartikelen zijn zich heel goed bewust van de gevaren van giftige stoffen. Hun prioriteit is dan ook om bij de ontwikkeling van hun producten giftige stoffen te vermijden en te kiezen voor milieuvriendelijke en veilige materialen. Een Öko-tex of Toxproof keurmerk betekent dat het aankleedkussen gecontroleerd werd op schadelijke producten en dat het veilig werd bevonden voor je baby of peuter.

Het Öko-tex label

Öko-tex is een internationaal label voor allerhande textielproducten. Heeft een aankleedkussen zo’n label, dan weet je zeker dat het geen schadelijke stoffen voor de gezondheid van je baby of peuter bevat.

Toxproof keurmerk

Ook het Toxproof keurmerk betekent dat een aankleedkussen getest werd op gevaarlijke stoffen en dat het veilig werd bevonden. De instantie die dit keurmerk aflevert gaat na hoe het product gefabriceerd wordt en welke chemische stoffen tijdens het fabricageproces gebruikt worden.

Tips

Enkele tips zodat je baby of peuter tijdens de verzorging niet in aanraking komt met giftige stoffen:

  • Ga na of het aankleedkussen beschikt over een Öko-tex label of een Toxproof label.
  • Ga bij voorkeur voor een Europees of een Amerikaans merk van aankleedkussens en vermijd – vaak goedkopere – Aziatische producten.
  • Ga je liever niet voor baby-artikelen die vervaardigd werden uit kunststof, koop dan een katoenen aankleedkussen of een aankleedkussen die het label ‘organic’ draagt.
  • Weet je niet helemaal zeker uit welke stof het aankleedkussen bestaat en maak je je hierin zorgen, dan kan een stevige aankleedkussenhoes je kindje ook meer bescherming geven.

Miranda van Vleuten

Haar dochter bleef niet stilliggen op de commode. Dus ging ze op zoek naar een goed aankleedkussen. Er was zoveel keuze. Ze maakte veel notities over aankleedkussens. Deze notities vormden de basis van deze blog.