Aankleedkussen.net

De nummer een website over aankleedkussens

Foto door Manuel Schinner op Unsplash

Waar moet je op letten bij de aankoop van een aankleedkussen

Door Miranda van Vleuten op 2 juni 2018

Als ouder weet je het vast wel: baby’s kunnen behoorlijk friemelen als ze gewassen, verschoond of aangekleed moeten worden en actieve peuters die een verse luier moeten krijgen kunnen zich flink verzetten tegen deze dagelijkse routine. Een aankleedkussen is dan ook het ideale hulpmiddel om je kleintje veilig en op een aangename manier te verzorgen. Heb je beslist een aankleedkussen in huis te halen, maar weet je niet welk aankleedkussen je het best koopt, dan kunnen onderstaande tips je helpen om een keuze te maken voor het juiste exemplaar. Bekijk ook onze Top 5 aankleedkussens.

De grootte van het aankleedkussen

Ga voor de aankoop van een aankleedkussen de grootte van de commode na waarop je dit wilt plaatsen. Een goed aankleedkussen is 70 cm lang en 50 cm breed. De commode moet dus langer en breder zijn, zo niet ligt het aankleedkussen niet stevig waardoor je baby of je peuter niet veilig ligt. Heb je thuis een vrij lange en brede commode, dan kan je gerust gaan voor een aankleedkussen die wat langer of breder is.

De dikte van het aankleedkussen

De meeste aankleedkussens zijn ongeveer 10 cm dik. Op zich is de dikte van een aankleedkussen niet zo belangrijk, maar hoe dikker het aankleedkussen, hoe comfortabeler je kleintje natuurlijk wel ligt. Kies wel altijd voor een stevig exemplaar. Dit is niet alleen aangenamer voor je kleine spruit, maar ook veiliger.

De vulling van het aankleedkussen

De vulling bestaat meestal uit katoen, een gewone schuimvulling of PU-comfortschuim. Het voordeel van een aankleedkussen met PU-comfortschuim is dat je baby of peuter hier niet alleen zacht en stevig op ligt, maar dat deze bovendien extra ondersteuning geeft. Deze materie heeft immers drukverlagende eigenschappen waardoor het hoofdje en het nekje van kleine baby’s perfect ondersteund worden.

De opstaande randen van een aankleedkussen

Ga zeker voor een aankleedkussen met opstaande randen. Deze geven je baby of je peuter extra bescherming. Het is uiteraard nooit de bedoeling om je kindje alleen op het aankleedkussen te laten liggen, ook al is dit maar voor eventjes! Toch zijn opstaande randen een must voor een aankleedkussen. Baby’tjes rollen zich immers vaak en deze opstaande randen houden ze tegen mochten ze te enthousiast worden in hun activiteiten.

De materie van een aankleedkussen

De buitenkant van de meeste aankleedkussens bestaat uit een waterafstotende materie. Een pluspunt is dat dit makkelijk schoon te maken is. Het nadeel van dit plastic is dat het vaak glibberig is – vooral als je je kleintje erop wast – en dat het behoorlijk koud kan aanvoelen. In dit geval is het raadzaam om over het aankleedkussen een aankleedkussenhoes aan te brengen. Deze zorgt ervoor dat je kleintje niet kan wegglijden. Na het wassen of verschonen van je baby stop je deze makkelijk in de wasmachine om weer hygiënisch schoon te krijgen.

Er bestaan ook aankleedkussens van stof zoals bijvoorbeeld katoen of fleece. Bij deze aankleedkussens heb je geen extra hoes nodig, maar het grote nadeel van deze aankleedkussens is dat je deze niet helemaal meer schoon krijgt eenmaal ze vies geworden zijn.

Hopelijk kan je met deze tips makkelijk een keuze maken voor het perfecte aankleedkussen!

Miranda van Vleuten

Haar dochter bleef niet stilliggen op de commode. Dus ging ze op zoek naar een goed aankleedkussen. Er was zoveel keuze. Ze maakte veel notities over aankleedkussens. Deze notities vormden de basis van deze blog.