Aankleedkussen.net

De nummer een website over aankleedkussens

Foto door Manuel Schinner op Unsplash

Is een aankleedkussen nodig?

Door Miranda van Vleuten op 4 juli 2018

Heel vaak hoor ik de vraag of een aankleedkussen nodig is om een baby te wassen, te verschonen of aan te kleden. Een aankleedkussen is uiteraard geen vereiste met een baby of een peuter in huis, maar het maakt de dagelijkse verzorging wel een stuk comfortabeler en vooral veiliger.

Een aankleedkussen is comfortabel

Een baby kan je natuurlijk net zo goed op de bank of het bed leggen om te verschonen. Zo deden vele ouders het immers jaren geleden ook. Comfortabel is dit echter helemaal niet. Het probleem met een bank of een bed is dat deze meestal veel te laag zijn om comfortabel te kunnen werken. Een verse luier aantrekken is een klusje dat meestal niet vlug geklaard is. Veel baby’s of peuters vinden het vervelend om stil te blijven liggen en vinden het vaak niet leuk om uitgekleed te worden. Voorover gebogen staan om een verse luier aan te trekken kan je dus behoorlijk wat rugpijn bezorgen.

Een ander voordeel van een aankleedkussen is dat ook je kleintje veel comfortabeler ligt. Op een bank of een bed ligt je kleine spruit meestal veel te zacht en helemaal niet stevig. Op een aankleedkussen wordt het gewicht van je kindje gelijkmatiger verdeeld, waardoor het uiteraard veel comfortabeler ligt.

En dan is er nog het hygiënische aspect. Als je baby of peuter niet comfortabel ligt, kan deze behoorlijk gaan friemelen. Niet zo leuk dus als zijn billetjes vies zijn. Het dekbed kan hier behoorlijk vuil door worden en denk maar eens aan de vieze vlekken die je niet meer uit de bank krijgt. Een aankleedkussen is gemaakt uit kunststof die makkelijk schoon te maken is en je kan er natuurlijk ook altijd een aankleedkussenhoes overheen trekken.

Een aankleedkussen is veilig

Je baby of je peuter wassen, verschonen of aankleden op een aankleedkussen is niet alleen veel comfortabeler, je kleintje ligt er ook veel veiliger op.

Een goed aankleedkussen heeft opstaande randen waardoor je baby of peuter niet zomaar kan wegrollen. Uiteraard is het nooit de bedoeling je kleintje alleen te laten liggen! Toch vormen deze opstaande randen een extra beveiliging voor baby’s en peuters die het niet zo begrepen hebben op rustig te blijven liggen.

De binnenkant van de meeste aankleedkussens zijn gemaakt van stevig, maar toch bijzonder zachte materialen. Sommige aankleedkussens hebben zelfs een vulling van PU Comfortschuim die voor extra ondersteuning zorgt. Het hoofdje en het ruggetje van kleine baby’s krijgen hierdoor extra bescherming.

De standaardafmetingen van een aankleedkussen zijn meestal 50 cm breed, 70 cm lang en 10 cm dik. Door deze afmetingen hebben baby’s en peuters voldoende – maar niet te veel – bewegingsruimte, wat uiteraard ook bijdraagt aan de veiligheid.

Conclusie

Dus is een aankleedkussen nodig? Als je belang hecht aan je eigen comfort en dat van je baby of peuter en als je je kleintje op een comfortabele en veilige manier wilt wassen, verschonen en aankleden dan is een aankleedkussen hiervoor het perfecte hulpmiddel.

Miranda van Vleuten

Haar dochter bleef niet stilliggen op de commode. Dus ging ze op zoek naar een goed aankleedkussen. Er was zoveel keuze. Ze maakte veel notities over aankleedkussens. Deze notities vormden de basis van deze blog.